• ActivFood

5 LEUKE WEETJES OVER DE POMPOEN

Bijgewerkt: 30 jan 2019


We dopen de maand oktober bij ActivFood om tot pompoen maand! Elke week komt er een recept online met in de hoofdrol, pompoen. Wie in de buurt van Alkmaar woont denkt bij pompoenen direct aan de Marlequi in Warmenhuizen. Ik mocht bij de Marlequi langs komen om alles te weten te komen over pompoenen. In deze blog, vijf leuke weetjes over de pompoen.


1. Hoelang duurt het om een pompoen te kweken?

In mei doen we de zaadjes in de grond en dan kunnen we ze ongeveer in september oogsten. Het hangt ook erg van het weer af hoe de pompoenen groeien. Afgelopen zomer was het natuurlijk lekker warm dus dan groeien de pompoenen goed. Dus in totaal duurt het ongeveer 15 weken tot de pompoenen volgroeid zijn.

2. Hoe kan je een pompoen het best bewaren?

Een pompoen kun je het best op een koele plek bewaren, maar niet in de koelkast. Pompoenen kunnen prima buiten liggen. Als je een pompoen hebt aangesneden en je wilt de andere helft nog bewaren dan kun je hem beter wel in de koelkast bewaren. Hij is dan zeker nog een week houdbaar.

3. Waar komen pompoenen oorspronkelijk vandaan?

Pompoenen werden al tussen 9000 en 7000 jaar v.Chr. verbouwd in Midden- en Zuid-Amerika.

4. Welke pompoenen zijn eetbaar?

Eigenlijk zijn alle pompoenen eetbaar. Of ze allemaal lekker zijn is een tweede. De bekendste pompoenen die je kunt eten en die verkrijgbaar zijn in de supermarkt en bij de Marlequi zijn: de Flespompoen, oranje Hokkaido, Kabocha en de Spaghetti pompoen.

5. Kan je de schil van een pompoen eten?

Ja dit kan zeker. Niet bij alle pompoenen is de schil eetbaar omdat hij gewoon te hard is. De schil van bijvoorbeeld de Flespompoen en de oranje Hokkaido kun je gewoon eten als je ze roostert in de oven. Maar ook voor het maken van soep kun je de schil mee koken en later pureren.

**Ook pompoenen nodig om heerlijke recepten mee te maken of gewoon voor de sier rond het huis? Zeker de moeite waard om eens een kijkje te gaan nemen!

De Marlequi is tot 11 november elke dag geopend van 09:00 uur tot 18:00 uur.

Trambaan 5a 1749 CZ Warmenhuizen

#ActivFood #Marlequi #Warmenhuizen #Pompoen #Blog #Foodblog #Foodblogger #Food #Catering #Recept #Recepten #Samenwerking #Facts #Weetje #Weetjes #Langedijk #Tuitjenhorn #Dirkshorn #Alkmaar #Heerhugowaard

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven